Интровертните имат предимства, твърдят учени

Чувствителните, интровертни натури имат еволюционно предимство спрямо по-импулсивните си събратя. Тяхната способност за задълбочено мислене е от полза в случаите, когато се изисква анализ на обстановката и вземане на по-безопасно решение, сочат нови изследвания на невробиолози от университета Стони Брук в Ню Йорк и Китайската академия на науките.

Всеки пети човек се ражда с повишено ниво на чувствителност, познато като SPS (Sensory Perception Sensitivity). Хората с тази характеристика са по-затворени, склонни са към неврози и имат интровертен тип мислене. Децата, например, често плачат и задават нетипични за възрастта им въпроси, свързани с дълбоки размишления.

Досега проявите на SPS се изследваха предимно от социолози и психолози. Най-новите проучвания в областта, публикувани в "Social Cognitive and Affective Neuroscience", са дело на невробиолози. По време на експериментите, мозъкът на участниците е сканиран с помощта на функционална магнито-резонансна томография. Те е трябвало да намерят различията между две фотографии.

Резултатите показват, че у хората с високо ниво на SPS се наблюдават по-активна работа на зоните на мозъка, които отговарят за обработката на визуална информация, и повишено внимание към детайла. Интровертните се нуждаят от повече време за вземане на решение, защото анализират по-задълбочено информацията.

Предишни изследвания разкриха, че индивидите с повишен SPS са по-чувствителни към кафе и шум и се чувстват некомфортно на места, където има много хора. Учените обясняват това със засиленото внимание на интровертните към детайлите на окръжаващата среда.

Коментар