Учредиха Пиратска партия на България

Процесът по учредяване на Пиратска партия на България приключи с форум в София, на който делегати от около 20 града приеха устав и програма и избраха национално ръководство. С учредяването си,  партията вече е член на международното Пиратско движение, съобщи Богомил Шопов, член на Националния съвет.

Идеята за създаване на такава партия съществуваше във виртуалното пространство от години, а преди няколко месеца се сформира Инициативен комитет, който свърши работата по действителното превръщане на пиратската идея в реално политическо движение.

„Днешните закони за авторските права и патентите водят до вредно създаване на монополи, загуба на важни демократични ценности, пречки за създаване на култура и знания и възпрепятстването им от това да достигнат до гражданите”, се казва в Програмата на новоучредената партия.

“Ние настояваме за отхвърляне на патентите и за едни честни и балансирани закони за авторските права, вкоренени във волята на народа, с които да се обогати човешкият живот, да се създаде здравословен търговски климат и една общност на знания и култура, от което ще се облагодетелства развитието на обществото като цяло”, пише още в документа.

Като основни принципи и цели на Пиратска партия в устава й са посочени:

• Защита на гражданските права, неприкосновеността на личния живот, тайната на кореспонденцията, свободата на словото, правото на гражданите свободно да обменят мисли, идеи, информация, култура и всички други граждански права, гарантирани от Конституцията на Република България;

• Реформа в законодателството, свързано с авторските и сродните им права с отчитане на интересите както на авторите, така и на потребителите;

• Борба срещу всички законови институти, пораждащи частни монополи;

• Въвеждане на правото на достъп до интернет като основно човешко право;

• Законова защита и гаранции за свободен достъп до информация и култура;

• Запазване на интернет като свободна, отворена и неутрална зона, основана на принципи, които позволяват съдържанието на световната мрежа да бъде достъпно за всички потребители;

• Реформа в законодателството, свързано с патентното право в посока свободен обмен на информация, знания и идеи, като водещ мотив да бъде защитата на обществения интерес.

В съзвучие с интернет-терминологията, членовете на Пиратска партия в България се делят на „пиъри”, „модератори” и „администратори”. За Национален администратор на партията е избран председателят на Инициативния комитет за учредяването й – Ангел Тодоров. Той, заедно с члена на Националния й съвет Богомил Шопов ще присъстват като делегати на Световната пиратска конференция, която ще се проведе от 16-ти до 18-ти април в Брюксел. В нея ще участват представители на Пиратски партии от 45 държави.

Коментар