Microsoft нахлува на пазара за смартфони

Слуховете за смартфон от Microsoft бяха потвърдени официално. Софтуерният гигант представи в Сан Франциско собствени устройства Kin One и Kin Two. Досега Microsoft продаваше само мобилна операционна система Windows Mobile (отскоро Windows Phone) на разработчици на смартфони, но вече разполага и със свое устройство.

Двата нови смартфона са част от проекта Pink, по който Microsoft работи съвместно със закупената през 2008 година от компания Danger. Производител на устройствата пък ще бъде японската Sharp.

Kin One, известен преди като Turtle, се явява вертикален слайдер, с подвижна QWERTY клавиатура, 5-мегапикселова камера, 4 GB памет и хоризонтално ориентиран сензорен екран с резолюция  QVGA 240×320 пиксела.

Моделът Kin Two пък представлява хоризонтален слайдер с 8-мегапикселова камера и функция за запис на HD видео във формат 720p. Сензорният екран поддържа HVGA резолюция. В устройството е вградена 8 GB памет.

И двата смартфона са проектирани на платформа nVidia Tegra, включват модули GPS, Wi-Fi и Bluetooth, светкавица LumiLED, FM тунер и плейър с интегрирана услуга Zune. Дисплеите са изпълнени по мултитъч технология. Вграденият браузър не поддържа Adobe Flash и Silverlight.

Kin One и Kin Two са устройства, управлявани от операционна система Windows Phone. На лицевата страна на апаратите са налични три бутона, задължителни за всички Windows смартфони от ново поколение. Няколко софтуерни опции улесняват достъпа, следенето и обновяването на статусите в социални мрежи като Twitter, MySpace и Facebook.

Достъпна е също облачната услуга Kin Studio, която позволява на потребителите да съхраняват цялото си съдържание на сървъри на Microsoft в интернет. Информацията се запазва автоматично, а достъпът до нея е през всяко устройство с уеб браузър.

Смартфоните ще се продават в САЩ от началото на май чрез оператора Verizon Wireless и ще работят в мрежи CDMA EV-DO. Наесен Kin-овете ще постъпят и в Европа (Германия, Италия, Испания и Великобритания) от оператора Vodafone във версии за мрежи GSM и UMTS. Цените все още не са обявени.

Коментар