Историческо първо тримесечие отчете Intel

Микропроцесорният гигант Intel отчете рекордно първо тримесечие с приходи от $10.3 милиарда, което е ръст от 44% спрямо Q1″09. Печалбата от основна дейност възлиза на $3.4 милиарда, бележейки повишение от 433%. Нетната печалба е $2.4 милиарда, като ръстът тук е 288%.

Всяка акция на компанията носи печалба от 43 цента. Повишението спрямо същия период на миналата година е 32 цента. Това е най-доброто за всички времена тримесечие за Intel, отбелязва Пол Отелини, президент и главен изпълнителен директор.

Рекордни са приходите от мобилни микропроцесори, макар че при Atom и съпътстващите чипсети за нетбуци компанията отчита спад от 19% спрямо предходното тримесечие. Същевременно Intel е превишил очакванията за разходи за изследвания и разработки (R&D) и сливания и поглъщания (MG&A), които възлизат на $3.1 милиарда.

За второто тримесечие Intel прогнозира приходи от‭ ‬$10.2‭ ‬милиарда,‭ ‬плюс или минус‭ ‬$400‭ ‬милиона. Очакваните разходи за‭ ‬R&D плюс‭ ‬MG&A са приблизително‭ ‬$3.1‭ ‬милиарда. Прогнозираните разходи за R&D за цялата 2010 година възлизат на $6.4 милиарда.

Коментар