Младите избират PHP, Ruby и Linux

Младите разработчици избират езиците за програмиране PHP и Ruby на платформа GNU/Linux, сочи нов анализ на Forrester. От началото на годината се наблюдава също значителен ръст на адаптацията на софтуер с отворен код от страна на бизнеса.

Налице е и тенденция към увеличаване на популярността на системи за управление на съдържание от рода на Drupal, както и на решения като JBoss и Tomcat.

Идва ли краят на корпоративния софтуер от старата школа, пита Мат Есей, деятел на отворения код. Това, че младите избират по-простите за усвояване PHP и Ruby, не означава, че в зряла възраст те ще продължават да програмират на тези езици, коментират от Forrester.

Миналата седмица стана ясно, че “Cи” е оглавил априлския индекс на TIOBE за най-популярните езици за програмиране. В продължение на последните четири години на първо място неизменно беше Java. Интересното в случая е, че Си излиза първи не защото е увеличил популярността си, а заради спад при Java.

Ruby също отстъпва позиции, като вече е 12-ти, а през миналата година държеше 10-то място, по данни на TIOBE. Езикът Python слиза от 6-то на 7-мо място, а Perl се изкачва от 9-то на 8-мо, според индекса.

Коментар