АФСЕА Секция “София” с поредно високо отличие

АФСЕА Секция "София" получи поредно високо признание за своята дейност в областта на военните ИКТ. Тя бе обявена за секция "модел" за 2009 година от специална комисия на международната организация AFCEA International, съобщи Симеон Краликов, президент на АФСЕА Секция "София".

Наградата се дава за общата дейност на секцията през годината (брой и значимост на проведените мероприятия), брой и запазване на колективните и индивидуалните членове, участие в международните събития и др. През 17–годишната си история, секцията за трети път става носител на този приз, както и на пет други награди.

През 2009 г. секцията проведе две конференции (една локална и една с международно участие) на тема "Полеви информационно-комуникационни системи", в които участваха презентатори от големи чужди компании, членове на секцията.

Пролетната конференция „Възможности на националната съобщителна система. Оперативна съвместимост и информационна сигурност” привлече представители на МВР, ДАИТС, ДЗСВ, МО, КЗЛД, ДКСИ, други ведомства и фирми.

Голямата традиционна международна конференция, провеждана вече 16 години в края на ноември, беше организирана по изключително актуалната  за страната ни тема “Сухопътният, въздушният и морският суверенитет и шенгенските изисквания към Република България като външна граница на ЕС”.

"Всеобща е оценката, че това е най-добре подготвеният и проведен форум на секцията от цялата й 16-годишна история. За пръв път, под патронажа на вицепремиер, бяха включени, за да запознаят присъстващите за държавната политика, отговорни длъжностни лица от МВР и МО. В докладите на заместник министър – председателя Цветан Цветанов, министър Аню Ангелов (МО) и зам. министър Павлин Димитров (МВР), бяха засегнати не само политическите и правните аспекти на присъединяването, но и това, което интересува бизнеса – какви проекти за техники и технологии, финансово осигурени от ЕС, ще бъдат стартирани за подкрепа и осигуряване на този процес", посочи Симеон Краликов.

В конференцията участва и Рита Люис, директор на дирекция “Логистика” в агенцията С3 на НАТО. Презентации направиха 13 международни и български компании, а общото присъствие надхвърляше 110 представители от МВР, МО, МВнР, ДАНС, КЗЛД и бизнеса.

В условията на криза, секцията запази един относително добър състав от колективни и индивидуални членове. В нея членуват повече от 30 компании и около 70 индивидуални членове.

Наградата за секция "модел" ще бъде връчена на президента на АФСЕА София – д-р Симеон Краликов, полковник от запаса – на конференцията TechNet Europe 2010, която ще се проведе в Истанбул на 27 май и ще дискутира проблемите на киберсигурността.

Коментар