“Покриват” Манчестър с безжичeн интернет

Мрежа, по подобие на проекти в Сан Франциско и Амстердам, ще покрива 90% от Манчестър и ще е достъпна за 2,2 милиона граждани. Градските съветници смятат, че инициативата ще превърне града им в лидер на прехода на Великобритания към дигиталната ера.  
Безжичната мрежа е част от проект, с който Манчестър кандидатства за финансиране от 3 млн. лири по програма на правителството за посрещане на дигитални предизвикателства. Програмата цели да навакса изоставането на Англия спрямо други страни по отношение на предоставяне на бърз Интернет на гражданите. Има много случаи, когато се разчита на инфраструктура от 19 век, според BBC.
Проектът на Манчестър се ръководи от общинската агенция за дигитално развитие, която планира първоначално покритие на 100 квадратни мили и последващо разрастване до 400 кв. мили. Ако инициативата получи развитие, това ще бъде най-големият градски wi-fi проект, предвиден за Великобритания. Ефектът му върху фирмите и гражданите на Манчестър ще бъде невероятен. Той ще помогне на малките фирми в достъпа до Интернет и на гражданите да получават желаната информация.  
Норуич също има проект за безплатна wi-fi мрежа, която да покрива три сектора от града и неговия център.

Коментар