Голям ден за AMD и PC индустрията

AMD пуска днес дългоочаквания процесор за настолни компютри Phenom II X6. Чипът, известен още с кодовото име Thuban, включва 6 ядра. Заедно с него дебютира и чипсетът 890FX, стана ясно от телефонна пресконференция с представители на AMD.

Новият процесор, макар и да не превъзхожда по бързодействие 6-ядрения интелски Core i7-980X, има голямо предимство в цената. Това го прави твърде значимо обявление за AMD и РС индустрията.

Върховият модел 1090T с работна честота 3.2GHz ще се предлага три пъти по-евтино от процесора на Intel, или за около 285 долара. Освен това чипът е обратно съвместим с платформите AM2+/DDR2, както и с по-старите чипсети AM3.

Phenom II X6, чипсетът 890FX и графичните карти ATI Radeon HD 5800 формират платформата Leo, на базата на която ще се изграждат изключително мощни десктоп платформи.

AMD ще пусне няколко модела 6-ядрени процесори с работни честоти в диапазона 2,6-3,2 GHz, достигащи 3,6 GHz в Turbo режим. Всички те включват по 6 GB кеш памет от трето ниво. Показателят TDP се движи в рамките на 95-125 W.

В новия процесор е реализирана технологията Turbo CORE. Когато три от ядрата бездействат, технологията увеличава честотата на останалите три ядра от 3,2 GHz до 3,6 GHz, за да увеличи до максимум производителността при натоварващи игри и приложения, които не изискват всичките 6 ядра.

Чипсетът 890FX предлага ATI CrossFireX технология, поддържа до четири ATI Radeon HD графични карти и многодисплейна технология ATI EyeFinity. На практика, производителите на компютри могат да създават супер мощни системи с процесор, чипсет и графична карта на AMD на цена, по-ниска от тази на 6-ядрения процесор на Intel, подчертаха от компанията.

Коментар