Ново споразумение срещу софтуерното пиратство

Меморандум за разбирателство и сътрудничество за противодействие на интелектуалното пиратство в България подписаха вчера Министерството на вътрешните работи, Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA) и Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

Документът е продължение на предишно споразумение от 2004 г. за противодействие на интелектуалното пиратство и защита на интелектуалната собственост. Предстои организирането на обучителни семинари за експерти от правоохранителната и правораздавателната система и поредица от дискусии за обсъждане на проблемите и на евентуални законодателни проблеми за реална защита на интелектуалните продукти.

България е на правилния път в борбата със злоупотребите с интелектуална собственост и борбата с пиратството вече е насочена към възпиращи мерки срещу злоупотребите и налагане на защитени продукти, заяви след срещата министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Ако си свършим работата добре, намалим пиратството и подобрим средата, резултатът ще бъде по-голям избор от защитени нови разнообразни продукти на българския пазар" – е позицията на Международната федерация на звукозаписната индустрия , изказана от Франсез Муур, изпълнителен вицепрезидент и регионален директор за Европа.

Освен традиционните усилия за ограничаване на престъпленията срещу интелектуалната собственост, е необходима и промяна на мисленето на хората към този проблем, смята Георг Хернлебен, директор Централна и Източна Европа, Близък Изток и Африка на (BSA).

“Пиратството е незаконно, то засяга не само работните места, но и изграждането на софтуерното общество като цяло”, каза Хернрлебен.

Това, което не достига, е обучението в правораздавателната система. Необходима е корекция на някои от законодателните текстове и точно там ще бъдат усилията по време на предстоящите кръгли маси, обобщи министър Цветанов.
 

Коментар