Открито първенство на Франция по тенис: 3D излъчване на живо за Европа

От Panasonic съобщихa, че е създадено партньорство с Френската федерация по тенис (ФФТ), Orange и Eurosport, за предаване на откритото първенство на Франция по тенис, Ролан Гарос, на живо в 3D формат. Това ще бъде първият многодневен спортен турнир, провеждан в Европа, който ще се излъчва на живо в 3D.

Ролан Гарос, който се провежда от 23 май до 6 юни 2010, е едно от най-престижните събития в спортния календар и е тенис турнирът от големия шлем с най-многобройна европейска телевизионна аудитория. За първи път зрителите от Европа ще могат да наблюдават турнира в 3D в определени пунктове за продажба, пресъздаващи поглъщащото преживяване от присъствието на корта върху телевизионния екран. На откритото първенство на Франция всички мачове на централния корт – „Филип Шатрие” ще бъдат записвани и излъчвани на живо в 3D.

Отразяването в 3D, осъществявано на терен на Ролан Гарос ще бъде предавано на живо чрез ADSL и фиброоптичен кабел за абонатите на Orange във Франция по специален канал – Orange TV. Освен това, благодарение на предоставените от Panasonic професионални камери, Orange ще могат да снимат зад сцената 3D кадри и да подготвят специални 3D репортажи на място. След турнира ще бъде създаден специален 3D документален филм, който ще бъде излъчен по канала Orange TV.

Наред с това целият турнир в 3D ще се предава до голям брой пунктове във Франция. Eurosport ще получава от Orange 3D сигнал на живо и ще предоставя 3D отразяване на събитието чрез сателит на повече от 3000 пункта в до 58 европейски страни, с изключение на Франция, на плазмени телевизори на Panasonic VT20 3D. За пръв път потребителите в Цяла Европа ще получат изключителната възможност да се насладят едновременно на въздействието на 3D технологията върху престижното френско открито първенство пре цялото време на турнира. Скоро участващите в програмата дилъри ще могат да бъдат открити на уебсайта на Panasonic 3D: http://fullhd3d.panasonic.eu/bg_BG

Лоран Абади, председател и главен изпълнителен директор на „Панасоник Европа” коментира: „Пускането на нашите първи 50 инчови Full HD 3D Viera телевизори и Blu-ray плеъри на пазара в Европа тази пролет ще открие нова ера на възможности за невероятни домашни развлечения. Сътрудничеството между Panasonic, Orange, Eurosport и ФФТ е важна стъпка към показване на очарованието не само на холивудските блокбъстъри, но също и на предаваните на живо събития. Защото предлагането на такова престижно спортно събитие на живо в 3D наистина ще разпали въображението на зрителите и ще очертае модел за бъдещето на 3D предаванията.”

Мишел Грак, медиен директор на Ролан Гарос добави: „От първите дни на спорта по телевизията турнирът Ролан Гарос винаги е бил на предната линия на иновациите и ние сме особено горди, че откритото първенство на Франция ще бъде първият тенис турнир, показан толкова подробно в 3D. Нашето подвижно червено покритие прави 3D изображенията още по впечатляващи и феновете на тениса по света ще съпреживеят нашия спорт както никога досега. Съчетаването на толкова разнообразни ескпертни области в рамките на фамилията на партньор на турнира като Panasonic – с толкова вълнуваща обща цел – залага нови еталони в технологичното сътрудничество в спорта и обещава бъдещо развитие и иновации.”

Коментар