Анализатори очакват оставки от най-високо ниво в Nokia

Nokia може да смени своя шеф Оли-Пека Каласвуо, за да тушира недоволството на акционерите. Подобно предположение изказва Каролина Миланези от Gartner.

Възможно е речта на Каласвуо пред инвеститорите следващата седмица да се окаже последната му като CEO на финландския гигант, съобщава Ройтерс.

Акционерите в Nokia са недоволни повече от всякога. Те са сериозно обезпокоени от падането на стойността на ценните книжа на компанията, в резултат на критиките към новия флагман в продуктовата гама – N8.

Nokia губи популярност още от 2007 година, когато се появи епълският iPhone, припомня Ройтерс. Независимо от стабилизирането на пазара, компанията може да отчете недобри резултати през 2010 година. Миналата седмица анализаторите от Jefferies понижиха рейтинга на Nokia.

Според Анан Ланц, президент на един от големите акционери в Nokia – Alan B. Lancz& Accosiates, ако забавянето на новата платформа Symbian3 повлияе на финансовите показатели на компанията, то натискът върху мениджърите ще се засили. Все по-вероятни стават промените в ръководството на Nokia.

По последни данни на IDC, делът на Nokia в продажбите на мобилни телефони е намалял до 36,6% през първото тримесечие – година по-рано компанията имаше 38,4% от пазара. На второ място е Samsung, който бележи ръст от 18,9% до 21,8%. Делът на LG остава практически без промяна – 9,2% спрямо 9,3%.

Коментар