Кръстоска между смарт-грид, социални мрежи и облак

Финландците отдавна са сред лидерите в класациите за технологично развитие, интернет разпространение и широколентови връзки. Лидери са и при смарт-грид системите, най-вече във внедряване на смарт електромери. Затова не е изненадващо, че малката скандинавска държава има големи планове за смарт енергийна инфраструктура. Това, което там искат да направят, е кръстоска между смарт-грид, облачен компютинг и социални мрежи, пише GreenTech.bg.

Облачният компютинг, социалните мрежи и смарт-гридът ще се преплетат помежду си

Най-вероятно крайният резултат от идеята, която финландците са на път да реализират, ще е набор от виртуални микро-гридове и един уникален метод за управление на енергията.

Стремежът на Финландия да въведе изключително модерна енергийна инфраструктура навярно има нещо общо с върлите студове на скандинавската зима. Енергийното потребление на глава от населението е сред най-високите в света, когато дойде студеното време. Вътрешните ресурси в страната пък са ограничени и са свързани най-вече с водната сила.

Първата стъпка в амбициозния план е свързана с решението да се даде повече власт на потребителите при контрола над енергийното потребление. Как – чрез изискването всички домове да бъдат оборудвани със смарт електромери до 2013 г. Това е един от най-амбициозните планове за такова внедряване въобще в света. В момента само половината от домакинствата в страната имат смарт електромери.

След това обаче идва истински интересната част. След изпълнението на внедряването ще станат възможни и достъпни набор от иновативни услуги, даващи свобода на гражданите да създават виртуални микро-гридове, за да споделят и управляват енергията по-добре.

Ако например даден съсед има соларни панели на покрива на своята къща, то в периода когато панелите генерират излишно електричество, собственикът им може да сподели генерираната енергия със своите съседи. Така ще се образува малък виртуален енергиен „завод“.

По този начин Финландия на практика ще стъпи на една нова територия, на която никой друг досега не е дръзнал да стъпи. Целта е да стане възможно хората да си създават микро-гридове по начина, по който в днешно време си създават приятелски групи и фен-страници в социалните мрежи. Иначе казано, облачният компютинг, социалните мрежи и смарт-гридът ще се преплетат помежду си, имайки на разположение наличната инфраструктура от смарт-електромери и мрежи. И всичкото това може да стане факт още през 2013 г.

Разполагайки със соларни панели, ветро-генератори и други възобновяеми източници на енергия, села, квартали и махали ще могат да формират микро-гридове и до голяма степен сами да задоволяват енергийните си потребности.

Коментар