Какво са “зелените ИТ” и защо са важни

Зелените информационни технологии са най-актуалната тенденция в хай-тек индустрията. Какво представляват те и защо са толкова важни? Най-общо, с термина Green IT се обозначава практиката на използване на компютри и ИТ ресурси по ефективен и отговорен към околната среда начин.

Компютрите поглъщат огромно количество природни ресурси – от етапа на производство, през периода на експлоатация, до рециклирането след края на жизнения им цикъл. Всички бизнеси днес са нарастващо зависими от технологиите. Служителите работят по цял ден на своите РС, лаптопи и смартфони и са свързани към непрекъснато функциониращи фирмени сървъри.

Тъй като цикълът на технологично обновяване е ускорен, компютърните устройства бързо стават ненужни и биват заменяни с нови, а старите отиват на боклука. Същевременно бизнесът използва огромни количества хартия и мастило, за да печата документи. В този процес се изразходват огромни ресурси под формата на енергия, пари и време – ресурси, които могат да се инвестират в разработка на нови продукти и услуги или за наемане на персонал.

Ето защо е належащо не само от екологична, но и от бизнес гледна точка да се развива “зелена” ИТ среда и култура. За щастие, има няколко прости стъпки за тази цел, които може да следва всеки бизнес, независимо от неговия размер.

Разбира се, големите ИТ производители разгръщат мащабни инициативи за “позеленяване” на техните продукти, услуги и практики. Това включва създаване на компютри от по-дружелюбни към околната среда материали, с по-ниска консумация на енергия и придружени с програми за рециклиране, разгръщане на виртуализационни и облачни алтернативи.

Няколко стъпки за привеждане на бизнеса към изискванията на зелената икономика предлага сайтът internet.com.

Елиминирайте хартията и опаковките, пестете с рециклирани консумативи. Статистиката сочи, че един офис служител изразходва средно по 50 кг хартия годишно. Инструменти като Green Print могат да накарат хората да мислят преди да печатат и автоматично да елиминират отпечатването на допълнителната страница само с фуутър, например.

Друг съвет е да се използват рециклирани тонери и да се пълнят повторно мастилените касети с цел спестяване на пари и намаляване на електронния боклук. При покупка на нов принтер пък търсете такъв модел, който автоматично печата от двете страни. В допълнение, избирайте устройства с еко-опаковки.

Намалете консумацията на енергия. Бизнесът може да намали сериозно разхода за ток чрез ефективни системи за управление на захранването. Налични са множество “интелигентни” инструменти, които автоматично изключват периферни устройства.

Когато купувате ново оборудване, търсете на него етикет EnergyStar 4.0 или по-висок. Безплатни приложения като Edison могат да ви помогнат да следите консумацията на енергия и да пестите разходи. Инструменти от рода на Intuit Green Snapshot пък позволяват да се следят въглеродните емисии и дават съвети за пестене на енергия и респ. пари.

Рециклирайте старото оборудване. Постепенно пред потребителите се разкриват все повече възможности за рециклиране на електронна техника – от мобилни телефони до компютри и принтери. Големите производители разгръщат собствени програми, в рамките на които може да се дарява ненужно оборудване.

Използвайте уеб конференции вместо да пътувате. Уеб конференциите са чудесен начин един бизнес да бъде зелен. Технологията спестява огромни средства и време и намалява значително въглеродните емисии. Достъпни са множество решения за уеб конференции за нуждите на различни по мащаб компании и организации.

Преминете от хартиени към дигитални процеси. Маркетингът, базиран на хартия, е скъп и генерира голямо количество отпадъци. За разлика от него, имейл маркетингът е не само по-евтин, но и по-зелен, по-гъвкав и интерактивен. Безплатни и евтини решения за онлайн фактуриране и факс също помагат да се намали драстично използването на хартия.

Облачни и SaaS услуги, вместо собствени приложения. Чрез облачните услуги, множество организации могат да споделят едни и същи компютърни ресурси. Това означава спестяване на разходи за енергия и намаляване на емисиите на въглероден двуокис в атмосферата. В облака са налични почти всички типове приложения – от програми за персонална продуктивност до счетоводни и специфични за дадена индустрия приложения.

Позволете на персонала да работи от вкъщи. Значителни спестявания могат да се постигнат, ако служителите работят и комуникират извън офиса. Технологии като частните виртуални мрежи и средствата за колаборация позволяват на персонала да работи съвместно, независимо къде се намират членовете на екипа.

Сървърна и сторидж виртуализация. Тъй като хардуерът е сравнително евтин, много средни и малки компании инвестират в собствено сървърно и сторидж оборудване. На всеки долар, даден за хардуер обаче, ще се пада по още един за захранване и охлаждане, сочат прогнозите за 2012 година.

Същевременно, проучванията показват, че 85% от системния капацитет остава неизползван. Виртулизацията на сървъри и сторидж може да редуцира разходите за енергия и да опрости поддръжката. Водещите производители предлагат разнообразно портфолио от решения и услуги за виртуализация.

Стратегия за тънки клиенти. Тънките клиенти използват наполовина по-малко енергия от традиционните десктоп PC. Те са малки, евтини и по-прости за производство и използване от РС-тата и лаптопите. На тънкия клиент се пускат уеб браузър и виртуализационен софтуер, а десктоп средата е тази, с която са свикнали потребителите на PC. Подобни решения могат да удължат живота на старите РС или да позволят изграждане на ИТ инфраструктури с по-евтини компютри.

Коментари по темата: „Какво са “зелените ИТ” и защо са важни”

добавете коментар...

  1. Николай Стаматов

    Какво представляват “зелените ИТ” и защо са толкова важни?

    Най-общо, с термина Green IT се обозначава практиката на използване на компютри и ИТ ресурси по-ефективен и отговорен към околната среда начин.

    Според мен е добре, ако се приложи този “зелен ИТ метод”, понеже за направата на няколко листа и тедрадки, които след известно време няма да ни трябват и ще ги изхвърлим на боклука се изсичат цели гори. Също и ако компаниите започнат да използват слънчеви панели ида използват слънчевата енергия, ще се спестява много енергия. Така че съм ЗА за “зелената стратегия.

Коментар