„Скитащ бръмбар” подслушва през микрофона на GSM

ФБР има начин да активира дистанционно микрофона на мобилния телефон, за да подслушва провеждани наблизо разговори, стана известно наскоро.

Техниката се нарича „скитащ бръмбар”, на шпионски жаргон, и е одобрена от най-високо ниво в американското министерство на правосъдието за употреба срещу членове на мафиотското семейство Дженовезе от Ню Йорк.

Двата мобилни телефона Nextel, собственост на Джон Ардито и неговия адвокат Питър Пелузо, са използвани от ФБР за подслушване на техни разговори в обхвата на апаратите.  Ардито е смятан за един от най-могъщите мъже от фамилията Дженовезе. Записани са разговори и в моменти, когато телефоните са били изключени.

Вероятно някой ще се усъмни, че подобно нещо е възможно. Тогава нека да прочете предупреждението  на службата по сигурност на американското търговско министерство, че „един мобилен телефон може да се превърне в микрофон и предавател за целите на слушане на разговори в обхвата на телефона.”

В една статия  на „Файненшъл Таймс” от миналата година се казва, че мобилните оператори могат „да инсталират софтуерен код на всеки телефон, без знанието на собственика му, който ще активира микрофона, дори когато собственикът не говори по телефона си.”

Вероятно ФБР са поискали от оператора на мрежата да инсталира шпионски софтуер на двата телефона Nextel, което дава възможност да активират микрофоните им, когато пожелаят.

Коментари по темата: „„Скитащ бръмбар” подслушва през микрофона на GSM”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Много просто решение вече ще знаят бандюгите на важни срещи да не си носят телефоните.

Коментар