ЕК иска от нас 100% преносимост на номерата

Европейската комисия взе решение да поиска официално от България да осигури възможност на всички клиенти да запазват номера на стационарния си телефон при смяна на оператора, както се изисква от уредбата на ЕС в областта на далекосъобщенията. Това обяви Еврокомисията днес на официалния си уеб-сайт.

На България бе предоставен удължен срок за въвеждане на това изискване — 1 януари 2009 г. През май миналата година Комисията отправи първо предупреждение, когато срокът изтече без да има резултат. Българските власти предприеха мерки и от юли 2009 г. повечето български клиенти на стационарни телефонни линии могат да запазват телефонните си номера при смяна на оператора.

Въпреки това Комисията е решила да поиска официално от България да осигури същата възможност и за останалата част от абонатите на стационарни телефони, които все още използват аналогови линии. Искането е под формата на „мотивирано становище“ при производство за установяване на неизпълнение на задължения от държава-членка, определена в Договора за функционирането на Европейския съюз.

Комисарят на ЕС по цифровите технологии Нели Крус заяви: „Преносимостта на номерата е от огромно значение за наличието на реална конкуренция на пазарите на далекосъобщителни услуги. Недопустимо е близо 10% от българските клиенти на стационарни линии да не разполагат с тази възможност и аз очаквам от българските власти да разрешат този проблем незабавно.“

Съгласно нормативната уредба на ЕС в областта на далекосъобщенията всички клиенти разполагат с правото да сменят своя мобилен или стационарен телефонен оператор, като същевременно запазват номера си. При присъединяването на България към ЕС през 2007 г. бе постигната извънредна договореност, по силата на която въвеждането на преносимостта на номерата бе отложено до 1 януари 2009 г. Въпреки този допълнителен срок обаче България е все още единствената страна от ЕС, в която разпоредбите относно преносимостта на номерата все още не се прилагат напълно.

България разполага с два месеца, за да се съобрази с мотивираното становище. Ако тя не се съобрази със становището в този срок, Комисията може да отнесе случая до Европейския съд.

Коментар