Идея за SOS в колите набира скорост

Идеята за оборудване на автомобилите с автоматична SOS система набира популярност в Европа. Още седем европейски правителства, вкл. България, подкрепиха по-рано този месец кампанията на ЕС за вграждане в новите автомобили на устройство, което автоматично ще повиква помощ в случай на инцидент, съобщи Европейската комисия.

Така броят на държавите, поели ангажимент за пускане на системата, eCall, става 25. Европейските автомобилопроизводители и мобилни оператори вече подкрепиха eCall, изпълнявайки още едно условие за нейното широкомащабно инсталиране.

Въпреки растящата подкрепа, пет години след старта на кампанията eCall не е започнала да функционира в нито една страна от ЕС. Комисията насърчаваше националните власти да въведат eCall много по-скоро, но някои страни изразиха опасения за разходите (около 100 евро на автомобил). Други пък изостанаха с модернизиране на центровете за спешни повиквания и с обучението на персонал, за да могат да се справят с обажданията.

Когато устройството eCall получи данни за сериозна опасност, то автоматично набира европейския номер за спешни повиквания 112 и информира спасителите за местонахождението на автомобила. Обаждания могат да се правят и с натискане на бутон.

И в двата случая освен автоматичното изпращане на данни се установява гласова връзка между превозното средство и спасителния център. По този начин шофьорите и пътниците, които са в състояние да отговарят на въпроси, могат да съобщят повече подробности за инцидента.

Според оценки, системата ще спаси живота на 2500 души годишно и ще намали с 15% броя на тежките травми, ако покрие цяла Европа. През 2008 г. (последните налични данни) около 39 000 души са загинали по пътищата на Европа.

Инициативата се отнася само до новите коли – ЕС не изисква преоборудване на вече съществуващите автомобили.

През последните три години ЕС предостави 160 млн. евро за изследвания в областта на информационните технологии за подобряване на безопасността и услугите в транспорта.

Коментар