Роботите могат да са смъртоносно опасни

Не един и два филма са заснети около фабулата за роботите, които стават по-интелигентни от хората, но внезапно се настройват срещу тях и решават да унищожат човечеството. Много преди машините да станат толкова хитри обаче е факт, че роботите могат да са опасни – толкова опасни, че обикновен автоматизиран домашен помощник да се окаже смъртоносен.

Група немски учени са насочили вниманието си към изследване на това какво би последвало от инциденти, в които са замесени инструменти с остриета и присъствие на хора. Изводът е, най-общо казано, че това може да се окаже много опасно за човека. Тестовете са били проведени с цел да се изпробва прототипна система за защита, която би могла да ограничи вредата и опасността.

Германците са използвали роботизирана ръка, държаща различни инструменти с остриета, програмирана да удари различни тестови субстанции, които имитират човешка мека тъкан. Самата ръка била 14-килограмов робот с обхват 1,1 метра. Инструментите, с които е била оборудвана ръката, включват нож за месо, обикновен кухненски нож, ножица, отвертка. Роботът бил програмиран да използва инструментите, за да замахне и удари парче силиконова „тъкан“, крак от мъртво прасе и ръка на човек – доброволец.

В някои от случаите се оказало, че роботът успява да нанесе рани, които в реална ситуация ще се окажат летални. Изпитанията, проведени без система за защита, били направени със силиконово парче и свински бут. Дълбоките рани, нанесени от роботизираната ръка в тези случаи, при жив човек биха могли да се окажат смъртоносни.

Учените са се заловили да тествата роботите и системите за защита, защото са убедени, че в недалечно бъдеще машините ще са неотменна част от дома и домакинската работа. За тяхно щастие нараняванията се оказали значително по-малки тогава, когато включили системата за защита. При нея роботът използва сензори за движение, за да установи кога удря по субстанция, различна от тази, която му е зададена, и моментално прекратява движението.

Коментар