Русенският университет минава изцяло на WiFi

Русенският университет „Ангел Кънчев” завърши първия етап от внедряване на цялостна безжична WiFi инфраструктура за нуждите на студенти и преподаватели. Мрежата е изградена в рамките на новооткрития втори корпус на учебното заведение.

Проектът е част от цялостна стратегия на университета, базирана на визията на Cisco за „Connected Learning”. Мрежата позволява на студенти и преподаватели да получават достъп до информация на университета, както и до интернет.

„Ангел Кънчев”, заедно с още няколко университета в България, полагат усилия за включване в световната мрежа Еduroam. Названието на проекта идва от "education roaming" и е първият световен изграден роуминг за сигурен достъп до интернет услуга, предназначен за студенти, преподаватели и служители.

Еduroam започва като проект на TERENA (Trans-European Research and Education Networking Association), за да се превърне днес в най-големият роуминг в световен мащаб между академичните общности. Мрежата позволява на студенти, изследователи и служители от участващите институции да получат достъп до интернет свързаност в учебното заведение и при посещаване в други участващи институции да се оторизират чрез своите мобилни компютри.

За да се включат университетите в България към Еduroam, е необходима подходяща инфраструктура. Реализацията изисква както софтуерното, така и хардуерното оборудване да отговарят на стандартите, възприети в Еduroam.

Проектът в Русенския университет е реализиран от Стемо и се базира на технологиите на Cisco.

„Използваме собствени средства и възможности, които дават различни програми за финансиране, за да реализираме стратегията. В условията на усложнената финансова ситуация в страната се стремим към поетапно изграждане и внедряване на отделните технологии”, разказа доц. д-р инж. Михаил Илиев – декан на факултет „Електротехника, електроника и автоматика” и ръководител на проекта.

В момента в университета се работи по пилотни проекти за внедряване на система за съвместна работа и дистанционно обучение – Cisco WebEx и обединени комуникации – Cisco Unified Communications. Това ще позволи изграждане на виртуални класни стаи и т.нар. Collaborative Learning Spaces.

Следващите етапи от стратегията на университета са разширяване на обхвата на безжичната мрежа с цел покриване на цялата територия на учебното заведение и общежитията. Видеоконферентна система Cisco TelePresence ще позволи на университета да се включи в глобалната мрежа за развойна дейност и образование – GRETC (Global Research & Education TelePresence Community), като първа стъпка към създаване на българска TelePresence мрежа между университетите и научните центрове.

Коментар