Деца-иноватори премериха сили в най-голямото научно състезание

Ученици от Европа, Близкия Изток и Африка спечелиха 43 награди от годишното научно състезание “Intel International Science and Engineering Fair” в Сан Хосе, Калифорния. Успехите и наградите бяха в категории от клетъчна и молекулярна биология, до управление на околната среда.

Петнадесетгодишната Ейми Чайо от Ричардсън, Тексас, получи първа награда за разработката си на фотосинтезатор за фотодинамична терапия (PDT) – ново лечение срещу рак на базата на светлинна енергия, активираща лекарство, което убива раковите клетки. Ейми получи $75 000 и наградата “Gordon E. Moore Award”, която се дава за първи път в чест на съоснователя и пенсионирал се председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Intel.

Румънският ученик Пол Сукала спечели първо място и $3000 в категорията „Електронно инженерство, компютърно инженерство и контролни устройства” за разработката на нов подход за предотвратяване на пътни произшествия.

Другите топ отличия бяха дадени на Кевин Елис на 18 г. от Ванкувър, Вашингтон, и Йейл Фан на 18 г. от Бивъртън, Орегон, като всеки един от тях получи $50,000 от Intel Foundation. Кевин е разработил метод, който автоматично ускорява компютърни програми, като ги анализира, докато са в режим на работа, така че задачите да бъдат разпределена между няколко микропроцесора. Проектът на Йейл показа ползите от квантовите компютърни изчисления при извършване на трудни изчислителни операции.

Али Алодат от Йордания пък спечели четвърто място и $500 в категорията „Бихейвиористични и социални науки” за експериментално изследване, което разглежда влиянието на хормона серотонин върху 8-9-годишни ученици, които имат проблеми с ученето.

Тази година в състезанието участваха 1611 млади учени от 59 държави, региони и територии. В допълнение към трите най-големи награди Intel Foundation даде по $8000 на всеки един от 19-те победители в “Най-добро постижение в категорията” и осигури субсидии от $1000 на училищата на победителите и свързаните със състезанието изложения, които представляват.

Още над 600 допълнителни награди бяха осигурени от други корпоративни, академични, правителствени и научни спонсори за революционните им разработки.

Финалистите на “Intel International Science and Engineering Fair 2010” бяха избрани от 539 партньорски изложения по света. Техните проекти са оценени на място от над 1000 съдии на журито от почти всички научни дисциплини, всеки от които с Ph.D. или еквивалентен шестгодишен професионален опит в една от научните дисциплини.

Коментар