Нови стимули за иновации готви кабинетът

Комплекс от мерки за насърчаване на иновациите и ИТ в страната готви Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Сред тях са увеличаване на разходите за научно-изследователска дейност, промени в закона за насърчаване на инвестициите в такава, курсове за квалификация и преквалификация, стартиране на фондове за рискови инвестиции.

Пакетът бе представен от Евгени Ангелов – заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма – по време на публична дискусия за международната конкурентоспособност на България, организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

В рамките на форума заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов посочи, че за последните 3 години сме получили над 12 млн. евро за ИКТ от европейските фондове и програми.

Самите данни от доклада за конкурентоспособността на България ще бъдат обявени по-късно днес. Анализ на МИЕТ, който тече от няколко месеца насам, е установил, че за последните 10 години БВП у нас се е увеличил 2,5 пъти. Търговията, туризмът и финансите са увеличили дела си в структурата на постъпленията, а износът се е увеличил 3 пъти спрямо 1999 г.  

В МИЕТ разделят индустрията на четири условни групи: производство, зависещо от природните ресурси: производство, силно зависимо от работната ръка; индустрия на иновациите; и индустрия, разчитаща основно на капиталова интензивност. Анализът показва, че в момента силни у нас са индустриите, които разчитат на природните ресурси или на евтината работна ръка. Това не е добра структура и занапред МИЕТ ще работи за стимулирането на производството, базирано на иновациите.

Мерките, които Евгени Ангелов набеляза, включват:

увеличаване на разходите за научно изследователска и развойна дейност до 2% от БВП в срок до 2020 г;
– насърчаване на инвестициите в НИРД чрез Закона за насърчаване на инвестициите;
– стартиране на фондове за рисково финансиране (Jeremie – 200 млн евро);
– разработване на нова регулаторна рамка за иновативния процес – закон за иновациите е в процес на подготовка;
– привличане на чужди инвестиции чрез ниски данъчни ставки за бизнеса, разширяване на стимулите за бизнеса по ЗНИ, инвестиции в подобряване на транспорта и енергийната инфраструктура;
– активни мерки за пазара на труда – курсове за преквалификация, подобряване на връзките образование-бизнес, обучение през целия живот;
– намаляване на административната тежест.

Коментар