“Интерут” ще инвестира 8 милиона евро у нас

Собственикът на най-голямата мрежа за пренос на данни и глас в Европа „Интерут“ стъпи у нас. Това стана след като компанията закупи 100% от местния алтернативен оператор „Телеком Нетуърк Партнърс“ (TPN).

Според представителите на „Интерут“, България е перспективен пазар за развитие, особено в сферата на преноса на глас и данни чрез VoIP, който ще се използва все по-често от операторите, от бизнеса и от домашните потребители. Освен това страната ни има и стратегическо значение.
„България е база на Балканите", която ще послужи при по-нататъшното разширяване към Истанбул, каза Гарет Уилямс, президент на глобалните пазари на „Интерут“. На подобно мнение е и Владимир Хендрич, управляващ директор на „Интерут“ за Централна и Източна Европа, според който "България е пресечна точка и основа за по-нататъшно разгръщане". "Това изказване въобще не е пресилено", подчерта Хендрич.
Предимство на услугите на „Интерут“ е, че могат да се ползват през една връзка, или "един кабел" за всичко. Компанията предлага високоскоростен широколентов Интернет достъп за корпоративни клиенти и Интернет пренос за доставчици на услуги. Друга нейна дейност е свързана с изграждане и поддържане на виртуални частни мрежи (VPN) и пренос на глас.
В България компанията ще предложи същите услуги посредством TPN. За корпоративните клиенти „Интерут“ ще доставя и iSip – услуга, подобна на Skype.
Мултинационалните компании не могат да използват Skype, защото е "вирус", каза Гарет Уилямс, като уточни, че Skype използва същия порт, както и имейл клиента, и всеки недоброжелател лесно може да се "вмъкне" в компютъра. Решението на "Интерут" разчита на VPN тунелите и съответно е невъзможно достъп на хакери до предаваната информация или източника й.
От „Интерут“ са категорични, че бъдещето принадлежи на VoIP телефонията. Само след няколко години повечето телефонни разговори, които се провеждат в офиса или от вкъщи, ще преминават през Интернет.
Плановете на компанията предвиждат инвестиции от 8 милиона евро в България в следващите две години. На първо време се извършва обновяване и модернизиране на инфраструктурата, уточни Гарет Уилямс. 
В момента оптиката, изградена от компанията, е по трасето Видин-София, а от столицата към Пловдив и оттам към Истанбул ще бъде закупено трасе от друга компания, като от „Интерут“ не пожелаха да уточнят точно коя.

Коментар