Google добавя интернет към телевизора

Серията гръмки анонси на Google продължава с проекта за интернет телевизия. Представената от гиганта платформа Google TV ще позволи на телевизионните зрители да гледат клипове от YouTube и други сайтове, както и да посещават която и да е уеб страница с помощта на вграден браузър Chrome.

Услугата дава възможност за търсене на филми, видеоклипове и предавания. Потребителите могат да търсят както в интернет съдържание, така и в спътникови и кабелни канали и дори в цифрови видеоплейъри.

Заявките за търсене ще се извършват чрез пулта за дистанционно управление или чрез специално приложение за смартфони.

Google TV ще се поддържа от някои нови модели телевизори. За останалите ще има приставка с достъп до интернет, която осигурява необходимите функции. Тя ще се включва към телевизора през HDMI интерфейс.

Партньори на Google в амбициозния проект са Sony и Logitech. Първите устройства с поддръжка на Google TV се очакват на пазара в САЩ през есента на тази година.

Вчера Google обяви уеб платформата Wave, която мнозина наричат електронната поща на бъдещето. Услугата съчетава имейл, чат и съвместна работа по документи. Компанията има амбиции също така да замени Flash технологията с отворен формат за интернет видео WebM.

По-рано тази седмица Google пусна облачна сторидж услуга, която ще конкурира вече наложилата се на пазара Amazon S3.

Коментар