Фасилити мениджър ще става официална професия

Има реална перспектива дейността на т. нар. фасилити мениджър да стане официална професия у нас. Тя може да бъде включена в националния класификатор на професиите в страната, стана ясно на конференцията "Smart Facilities", организирана от Юкономикс. Новината съобщиха Стефка Лиманска от Дирекция политика на пазара на труда при МТСП и Мариела Беновска, председател на Българската FM асоциация.

Общуването между социалното министерство и асоциацията са показали, че вероятността професията на FM мениджъра да бъде приета официално е голяма. Това може да стане още в началото на идната година. Сега от професионалистите в областта и от БФМА се очаква да "изпълнят" понятието фасилити мениджър с престиж и висока репутация и индикации за висока квалификация.

Фасилити мениджмънтът, по дефиниция на международната асоциация за FM, е съсредоточен върху организацията и поддържането на работното пространство. Дейността е свързана с координация на място, хора и процеси. Според германската асоциация по фасилити мениджмънт, сградата е на централно място в този процес на управление. Някои специалисти редуцират дейността основно до управлението на сгради с помощтта на електронна обработка на данни.

Следователно фасилити мениджърът е специалист, който отговаря за всички процеси и активи, които правят възможно хората да работят в дадено пространство. Това означава, че ФМ специалистът съчетава в себе си няколко направления на квалификация – проектен мениджмънт, икономика и др.

Традиционно три са страните, които са ангажирани в т. нар. фасилити мениджмънт – инвеститор/собственик, клиент/потребител и доставчик на услугата. У нас основен проблем за професията е това, че доставчикът традиционно се води от интересите на инвеститора, а нехае за интересите на потребителя. Борбата на FM професионалната общност сега е да се намери баланс между ролите и да се постигне изравняване на интересите.

Коментар