Близо 3,000 доброволци събраха над 15 тона отпадъци от природните паркове

София, 30 май 2010 г. – Близо 3,000 доброволци се включиха на 29 май в инициативата Национален ден на природните паркове на международната природозащитна организация WWF и GLOBUL и събраха над 15 тона отпадъци от 11-те природни парка на България.

В съботния ден, доброволците почистваха и обновяваха маркировката и инфраструктурата на някои от най-популярните туристически маршрути и места за отдих в България. Във всеки от парковете бе построен и дървен мост като символ на комуникацията между човек и природа. Поради огромния интерес миналата година, в Природен парк „Витоша” тази година бяха определени 5 сборни пункта, които събраха общо 800 доброволци.

За всички тях, WWF България и управата на природните паркове осигуриха инструменти, материали, чували за боклук и ръкавици, а най-активните доброволци получиха и специални награди от GLOBUL и WWF.

GLOBUL осигури финансова и логистична подкрепа за инициативата на WWF в рамките на своята дългосрочна стратегия за устойчиво развитие GLOBUL Green. Близо 130 служители на GLOBUL и GERMANOS се включиха като доброволци в проекта на различни места в страната.

Редица известни актьори, музиканти, журналисти и чуждестранни дипломати отново подкрепиха инициативата на WWF и GLOBUL. Посланици на 11-те природни парка на България тази година бяха журналистът от в.”Пари” Иван Бедров, актьорите Филип Аврамов, Валери Йорданов и Юрий Ангелов, певците Ваня Щерева и Камен Воденичаров, синоптиците на bTV Станислава Цалова и Христина Балинска, участниците в телевизионното предаване „България търси талант” „Beat 4 Fun”, фотографът Александър Иванов, автор на изложбата „360о България” и журналистът от „Форте радио” Иван Капралов, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, новинарят от bTV Венелин Петков и Симеон Колев (Симо) от „БГ Радио”.

Инициативата Национален ден на природните паркове се организира за трети път от WWF и за втора поредна година с подкрепата на GLOBUL. Тазгодишната кампания се проведе под надслов „В природата сме у дома си – стига мръсни номера”. Освен почистването на парковете, сред целите на проекта е популяризиране на отговорното поведение сред природата и дейностите по опазване на околната среда на България.

Природните паркове в България – „Витоша”, „Рилски манастир”, „Златни пясъци”, „Врачански Балкан”, „Русенски Лом”, „Странджа”, „Шуменско плато”, „Българка”, „Сините камъни”, „Персина” и „Беласица” представляват най-голямата защитена територия в България и са сред най-предпочитаните туристически обекти в страната, които годишно се посещават общо 10 милиона пъти от стотици хиляди туристи.

GLOBUL Green е стратегия за устойчиво развитие, която включва дългосрочен план от инициативи с фокус върху намаляване на екологичния отпечатък на компанията върху околната среда, ограничаване на потреблението на ресурси и енергия, повторна употреба и рециклиране на материали и подкрепа на публични инициативи в тази област. GLOBUL е първата българска телекомуникационна компания, която изготви и вече осъществява толкова мащабен план от мерки и инициативи.

Коментар