Шутърите повишавали IQ-то на геймъра

Хубави думи се чуха за видеогрите от категорията шутъри, които често са определяни като жестоки и съответно вредни за играчите. На първия по рода си симпозиум в Нюйоркския университет за използване на игрите като образователен инструмент учени и педагози разсеяха съмненията за шутърите.

Тези игри се отличават с бързо темпо и хората, които се увличат по тях, подобрявят своите зрителни възприятия, внимание и познавателни способности, казва професор по когнитивистика, цитиран от Асошиейтед Прес.

Главното, което обединява игри като Unreal Tournament и Medal of Honor, е въпросът за живота и смъртта – или убиваш, или ще бъдеш убит. Намирайки се в постоянно напрежение, играчът развива периферно зрение и дори способност да вижда на тъмно, показва изследването на проф. Дафна Бавелер.

Подобни игри могат да се използват с успех при лечение на някои болести, смята г-жа Бавелер.

Освен това учените са установили, че шутърите повишават математическите способности и въоще IQ-то на геймърите. В момента екипът на Бавелер изследва хипотезата, че бойните игри учат човека по-добре да разпределя своите ресурси и да се приспособява към условията на всяка задача.

Други учени обаче виждат във видеогрите само секс и насилие. Хевин Макирнан, директор на организацията Parents Television Council, е убеден, че отрицателният ефект от шутърите и други подобни игри преобладава. Освен че виждате как героят убива някого, вие участвате в това, казва Макирнан.

Коментар