Излиза негативен доклад за телеком пазара у нас

Очаквано и отрезвяващо: България е на опашката на телекомуникационния пазар в Европа. Така от Сдружението за електронни комуникации (СЕК) коментираха последното място на страната ни в доклада на Европейска Конкурентна Телекомуникационна Асоциация (ЕКТА), който ще бъде разпространен на 1 юни в Европейския парламент.

Неефективна регулация и липса на свободна конкуренция в много от сегментите на телекомуникационния пазар класират България последна в анализа, който се изготвя след консултация с националните регулаторни органи и телекомуникационни компании и сравнява показателите на регулаторната рамка на далекосъобщенията в 22 европейски страни. Взимат се под внимание и пазарните резултати в ключови пазарни сегменти на едро и на дребно.

Докладът дава комплексна оценка за стадия на развитие на телекомуникационния пазар. Показателите на нашата страна са 2,3 пъти по-ниски от тези на водача в класацията, Холандия, и 1,6 пъти по-ниски от средния показател на страните в изследването.

Анализът на ЕКТА кореспондира тясно и с последния доклад на Европейската комисия, посветен на електронните съобщения и публикуван само преди седмица. Той също недвусмислено показва необходимостта от подобряване на конкурентната среда в България както със законодателни, така и с регулаторни мерки, припомниха от СЕК.

Заключенията на ЕКТА потвърждават, че страните с най-ефективно регулиране на далекосъобщенията имат отворени и конкурентни пазари; те насърчават по-добър широколентов достъп, който генерира повече работни места и увеличава икономическия растеж. "Националните регулатори трябва да бъдат по-добре подготвени за последователни действия", се казва в Регулаторния доклад на ЕКТА.

Също там се констатира, че за съжаление телекомуникационните компании в България са изправени пред най-трудните пазарни условия и страната ни изостава сериозно от средната стойност за ЕС на навлизане на широколентовия достъп. Докладът ясно показва, че потребителите получават от по-добри телекомуникационни услуги, а икономиките -по-високи нива на инвестиции в онези страни, в които националният телекомуникационен регулаторен орган има силни правомощия и ги използва активно.

СЕК смята, че резултатите от доклада на ЕКТА без съмнение сочат, че недоброто изпълнение или смекчаване на правилата за телеком операторите с господстващо положение на далекосъобщителния пазар пречи на постигането тези цели.

В заключение, ЕКТА препоръчва на Европейската комисия да прилага по-активно Препоръката за развитие на мрежите от ново поколение с цел по-скорошно изграждане на конкурентен пазар на достъпни и качествени далекосъобщителни услуги.

Коментар