Пазарът на електромобили сближава бизнеси от САЩ и Китай

Перспективният пазар на електромобили подтиква към тясно партньорство китайски и американски фирми. US компанията EnerDel, производител на електромобили, подписа договор с китайския производител на авточасти Wanxiang за създаване на съвместно предприятие, съобщава GreenTech.bg.

Заедно двете корпорации ще произвеждат литиево-йонни батерии с надежда да продават на бързорастящия китайски автомобилен пазар, който в момента е най-големият в света.

EnerDel се надява съвместното предприятие да произвежда по 20 000 комплекта батерии годишно. Към края на 2001 г. капацитетът трябва да достигне 40 000 комплекта батерии годишно.

В момента предприятието разчита на производството на 20 000 комплекта батерии в завод в Корея и евентуално още по 30 000 комплекта, които ще се произвеждат в собствен завод в Индианополис.

Сделката е най-новото попълнение в цяла серия от споразумения, джойнт-венчъри и всякакви други форми на партньорства в областта на електрическите автомобили между американски и азиатски производители. По-рано тази седмица фирмата CODA обяви, че Lio Energy Systems, джойнт-венчър на Coda и китайската Lishen Power Battery, ще строи завод в Охайо.

Производителят на електрически мотоциклети Mission Motors също се обвърза с няколко китайскии партньора. Наскоро и немският авто-производител Daimler се съюзи с Toyota за съвместен проект за производство на горивни клетки за електрически автомобили.

Причината за толкова много партньорства е видна: производителите, които маркетират изцяло електрически автомобили в САЩ и Европа, се надяват да се доберат до китайските производствени инфраструктури, както и до огромната потребителска маса в тези страни.

Щатските производители ще се опитат да съчетаят своето ноу-хау и системи за качество с китайския потенциал за създаване на колосални фабрики с размер на малка държава.

Коментар