AMD показа първия в света ускорен чип APU

AMD демонстрира първия в света чип, който съчетава централен и графичен процесор и обещава нова ера в ускорените изчислителни системи. Семейството AMD Fusion APU (Accelerated Processing Unit – ускорени процесори) представлява сериозна промяна в процесорната архитектура, комбинирайки високопроизводителната серийна изчислителна работа с паралелната работа на графичните ядра в една подложка.

Чипът, показан на изложението Computex 2010 в Тайван, подобрява изпълнението на задачи за визуализация и интензивна обработка на данни, които преобладават в днешните изчислителни среди. APU представлява решителен подход към еволюиращия дигитален потребителски пейзаж, където над 28 милиарда видео-филми се гледат всеки месец онлайн и хиляди снимки се качват в сайтовете на социалните мрежи всяка секунда.

“Стотици милиони от нас сега създават, взаимодействат и споделят интензивно визуално дигитално съдържание,” каза Рик Бергман, старши вицепрезидент и управител на AMD Products Group. “Tази експлозия в мултимедията изисква нови приложения и нови начини за управление и манипулиране на данните. Видеото с ниска резолюция трябва да бъде обновено за по-големи екрани, HD-видеото да се свива за смартфоните, домашните филми трябва да се обработват и монтират за по-приятно гледане”.

AMD планира да пусне официално Fusion семейството APU през първата половина на 2011 г. Компанията очаква PC изживяванията да еволюират драматично, благодарение на нейната технология.

Очакват се също вълна от софтуерни иновации, които се възползват от предимствата на AMD APU и GPU. Microsoft се присъедини към AMD на сцената в Computex, като подсказа как AMD Fusion APU могат да доведат до подобрения в работата на Windows 7 и DirectX 11.

“Докато визуалните изчисления направиха огромни крачки през последните години, ние вярваме, че AMD Fusion семейството APU в комбинация с Windows 7 и DirectX 11 в основи ще промени това как приложенията се разработват и използват”, каза Стивън Гугенхаймер, корпоративен вицепрезидент в ОЕМ поделението на Microsoft.

В допълнение, софтуерните разработчици също могат да изграждат подобрени приложения, използвайки OpenCL чрез ATI Stream SDK.

На Computex’2010 AMD обяви също фонда AMD Fusion Fund, който ще е двигател за стратегически инвестиции в компании за иновационни решения, възползващи се от предимствата на Fusion APU.

Коментар