Кауфланд свали мрежи-убийци на птици

Гражданска акция принуди веригата магазини Кауфланд да започне да сваля мрежите за улов на птици, монтирани в нейните обекти. Над 100 000 души подкрепиха кампанията, съобщиха инициаторите от варненския портал imotdnes.bg.

Под покрива на Кауфланд са опънати специални мрежи, подобни на тези за улов на риба. Те са прозрачни и единственото им предназначение е да улавят и задържат птиците, които неволно са влетели в Кауфланд, разказва управителят на портала за имоти – Ивайло Манахов.

На една вечеря съпругата на Манахов споделя, че докато пазарувала, нещо мърдащо привлякло вниманието й. Поглеждайки към тавана на Кауфланд, тя вижда хваната в мрежата и агонизираща лястовица.

Още на следващия ден сутринта Манахови отиват до Кауфланд и правят снимки на мрежите. Гледката не е приятна – агонизиращи и вече мъртви птици висят, оплетени в мъртва хватка, а под тях – хората пълнят количките с храна.

Кампанията, започнала със статия на Ивайло Манахов, среща подкрепата на 100 000 души, твърдят от сайта. В отговор, Кауфлунад сваля мрежите си в магазина във Варна, а от PR отдела на компанията уточняват, че това е направено и в другите хипермаркети, в които е имало такива.

“Ще изпробваме ултразвукова техника, която да не позволява навлизането на птици”, става ясно от съобщението на Кауфланд до инициаторите на кампанията.

Коментар