ЕК предлага данъчни стимули за по-екологични практики

Законодателите и политиците, опитващи се да постигнат максимален ефект по отношение на благосъстоянието на Земята, следва да използват данъчни и други стимули, за да насърчат употребата на по-екологични селскостопански практики и да намалят използването на изкопаеми горива. Това се казва в нов доклад на Европейската комисия, публикуван съвместно с Програмата на ООН за околната среда.

Документът подчертава необходимостта от радикална промяна в начина, по който големите икономики използват ограничените ресурси. Две от основните заключения са, че над половината от световния добив на растителни култури понастоящем се използва за изхранване на животни и че удвояването на благосъстоянието води обичайно до увеличаване на натиска върху околната среда с 60 до 80 процента.

С помощта на анализ на жизнения цикъл, докладът каталогизира материалите и енергията, необходими за производство, потребление и обезвреждане, и определя процесите, продуктите и материалите, носещи най-голямата отговорност за щетите, причинени на околната среда в световен мащаб.  Челните места в списъка се заемат от селскостопански продукти, по-специално от продукти от животни, за чието изхранване се изразходва над половината от световния добив на растителни култури.

Потребителите на изкопаеми горива също понасят сериозни упреци, особено електрическите съоръжения и други енергийно-интензивни промишлени производства, отоплението на домовете и транспортът.  Сред материалите с най-голямо въздействие в рамките на своя жизнен цикъл са пластмаси, желязо, стомана и алуминий.

Докладът посочва няколко приоритетни области за ограничаване на натиска върху околната среда. Към тях спадат изменението на климата, промяната на местообитанията, замърсяването с азот и фосфор, свръхексплоатацията на рибните, горските и други ресурси, инвазивните видове, безопасността на питейната вода и канализацията, използването на твърди горива за домакински нужди, излагането на въздействието на олово, замърсяването на въздуха в градовете и професионално обусловеното излагане на въздействието на фин прах.

Обезпокояващ е фактът, че благосъстоянието и въздействието на човека върху околната среда вървят ръка за ръка, противно на широко разпространеното убеждение, че по-голямото благосъстояние намалява вредите за околната среда. В доклада се посочва, че макар нарастващото благоденствие да може да доведе до сравнително прости промени в процесите и устройствата, за да се контролират местните източници на конвенционалното замърсяване на въздуха и водата, то води също така до нарастване на по-широкомащабни проблеми като енергопотребление и емисии на парникови газове.

По отношение на СО2 "удвояването на благосъстоянието води обичайно до увеличаване на натиска върху околната среда с 60 до 80%, като при развиващите се икономики този дял понякога е дори по-голям", се казва в доклада.

Коментар