10 дни прекъсване е фатално за повечето компании

Никога досега не e било по-важно правилното управление на критичните бизнес процеси, заяви Ираван Хира, генерален директор на HP България, на днешния форум, организиран съвместно от ИТ корпорацията и Делойт България.

“В сложна икономическа среда компаниите се стремят да намалят разходите, да максимизират печалбата и да увеличат приходите си от ограничен пазар”, каза Хира и допълни, че решението на парадигмата е “предлагане на качествени продукти и услуги с оптимизирани разходи за компаниите, основани на ефективни и непрекъсваеми бизнес процеси.”

В следващите месеци НP и Делойт, съвместно с Българска стопанска камара, ще проведат съвместно проучване и ще предложат решения за управление на процеси и ИТ инфраструктура.

Една голяма част от сривовете в ИТ инфраструктура се дължат на нетехнологични причини. Въпреки напредналите технологии, непланираното прекъсване на критични ИТ процеси се увеличава рязко. Близо 10 000 долара губят финансовите институции само за час срив на критични за бизнеса процеси, според изследване на IDC от 2009г.

“Данните, с които разполагаме, са показателни – 93% от компаниите с повече от 10 дни прекъсване на основни процеси фалират до една година. В същото време 81% от изпълнителните директори не смятат, че ИТ отделите им са способни да управляват бизнес риска”, съобщи Васил Костов, директор Технологични услуги в НР България.

Една от целите на форума е да създаде платформа за комуникация и обмен на идеи между бизнес и ИТ лидерите в една организация.

“Бизнес процесите са все повече зависими от приложения и други технологии; в същото време сложността на процесите, които трябва да бъдат възстановени, се е увеличила драстично. Независимо от това, рискът е управляем чрез стратегии за непрекъсваемост на бизнеса. Но днес целта на най-развитите организации е не да управляват възникнал проблем, а да въведат системи за предвиждане на риска, който да управляват проактивно – това са тъй наречените устойчиви организации, или resilient enterprise”, коментира Жан-Пиер Гарит, съдружник в Делойт за Европа, Близкия Изток и Африка.

По време на форума HP обяви нови услуги за поддържане на бизнес критичните системи. Решенията намаляват въздействието на евентуални сривове и позволяват на бизнеса да осигури необходимите ресурси за иновационни проекти.

Коментар