Производители на чипове дават тласък на Linux

Водещи производители на микрочипове ще подпомагат разпространението на Linux решения. Компаниите ARM, Freescale, IBM, Samsung, ST-Ericsson и Texas Instruments създадоха некомерсиалната организация Linaro, чиято цел е да даде тласък на Linux в сектора на портативните компютри, таблетите, смартфоните и потребителската електроника.

Linaro ще пуска регулярно средства за разработка, набори от базови програми и свързващ софтуер за доставчиците на Linux платформи. С помощта на тези ресурси, Linux разработчиците ще могат да оптимизират кода и по-пълноценно за използват потенциала на съвременните процесори, преди всичко на чиповете с архитектура ARM.

Една от целите на инициативата е да намали фрагментирането в индустрията и да подобри съвместимостта между различните платформи.

В момента за Linaro работят 20 души, но плановете предвиждат петкратно увеличение на персонала. Организацията ще разполага с бюджет от десетки милиони долари. Неин поддръжник се очаква да стане Linux Foundation.

Първите софтуерни средства в рамките на проекта Linaro ще излязат през ноември. Обновления ще се пускат на всяка половин година.

Според анализатори, Linaro ще конкурира Intel и подкрепяната от него платформа MeeGo. Достатъчен факт в подкрепа на това твърдение е отсъствието на Intel от състава на организацията.

Коментар