Мебелите оживяват – срамежливи, гневни и дори ревниви

Технолози обещават, че до 2020 година всичко около нас – от билбордове до масата за хранене – ще бъде в състояние да отговори на прищявките ни. Може би не е толкова абсурдно да си представим свят, в който нашите мебели имат толкова индивидуалност, колкото лоялното куче или невротичния ни приятел, пише fastcompany.com.   

Поглед в бъдещето ни предлага Адам Ласи, студент в Нюйоркския университет. За целите на своя проект, Ласи е купил няколко парчета мебели от Ikea, оборудвал ги е със сензори за близост и електромоторчета, за да могат да се движат и отговарят на сигналите от окръжаващата среда.

След това Ласи програмирал мебелите да проявяват индивидуалност – столът, например, демонстрира срамежливост, агресия и дори възбуда чрез съответни движения. Масата пък може да ви сервира чаша с питие, ако проявите уважение към нея – приближава се към вас, когато сте седнали, и ще остане там, в случай че я докосвате на всеки 6 секунди.

Потенциално не всичко е забавление и игри. Сред по-конкретните приложения, които младият дизайнер предлага за своята технология, е обзавеждане, което се движи около нас и се адаптира самостоятелно според нуждите ни.

Коментар