Пригодяват системата Android за мобилни устройства с Atom

Независими разработчици ще продължат да развиват идеите за портиране на мобилни версии на Linux към платформата Intel Moorestown, въпреки формалното прекратяване на работите по смартфони на нейна основа.

Компанията  Aava, например, представи наскоро комбиниран емулатор Google Android във вид на смартфон. Мобилното устройство Virta Android е построено на базата на процесор Intel Atom Z600 (бившето име на Moorestown) и включва предварително инсталирана версия на Android OS.
Емулаторът представлява обикновен смартфон, снабден с 3,8-инчов сензорен екран 864х480 пиксела, четирибандов GSM модул с поддръжка на мрежи 3G, Wi-Fi и Bluetooth модули, 5-мегапикселова камера и слот за карти памет microSD. Програмисти от компанията Wind River са портирали за устройството версия на 2.1 на Android OS.
Продажбите на емулатора ще започнат през третото тримесечие на годината. Компанията вече приема поръчки за устройството – на сайта на проекта то фигурира под името Virta Android h-SDK. Наличието на “h” в наименованието на продукта означава, че това е хардуер, а не само софтуер за разработки.
Все още е трудно да се оцени иновацията на Aava. И досега различни компании са се опитвали да разпространяват SDK решения сред широк кръг мобилни разработчици. Типичен пример е устройството Open Moko/Neo 1973, което представлява специално адаптиран хардуер в корпуса на обикновен клетъчен телефон, пригоден за работа с мобилна Linux система.
Подобни устройства се продаваха в целия свят, но така и не предизвикаха сериозен интерес сред разработчиците. Сега Aava прави практически същото, но с единствената разлика, че портира към Intel Atom известна операционна система като Android, чийто пазарен дял се увеличава.

Коментар