Ударите на сърцето генерират електричество

Миниатюрни, почти невидими наножички могат да превръщат пулсациите на сърцето в енергия. Това са установили изследователи от Технологичния институт в Джорджия, изследвайки съкращаването на мускулите в сърцата на плъхове.

Наногенераторът, който учените са конструирали, може някой ден да се окаже спасение за много хора, позволявайки медицински импланти и сензори да се захранват от енергията на сърдечните удари или дишането, съобщи GreenTech.bg.

Наножички от цинков оксид постигат пиезоелектричен ефект, произвеждайки електричество, когато са под механичен натиск. Професорът от Технологичния институт в Джорджия Жонг Ли Ванг и неговата работна група демонстрираха за първи път такива генератори още през 2005.

Оттогава досега те са ги използвали за направата на устройства, които черпят енергия от бягането на хамстер, потропването с пръсти, а също така са комбинирали пиезоелектричните наножички със соларни клетки. Последната им разработка обаче е нова стъпка напред.

В научното списание „Advanced Materials“ екипът на Ванг демонстрира как такъв наногенератор може да работи вътре в тялото на живо същество.

Учените са поставили наножичките в гъвкав полимерен материал, след което са капсулирали устройството в полимерна „кутия“, за да го защитят от течностите в тялото. След това устройството е прикачено към диафрагмата на плъх. Дишането на гризача разтяга жичката, при което устройството генерира четири пикоампера ток при два миливолта. Същото устройство, прикачено към сърцето на плъх, генерира 30 пикоампера при три миливолта.

Наногенераторите на база цинков оксид могат да се използват в медицината като източник на енергия за нано-сезори за наблюдение на кръвното налягане или кръвната захар, както и за проследяване на туморни биомаркери. Такива сензори могат да работят с ниски нива на енергия от порядъка на един микроват, но се нуждаят от дълготрайно захранване.

„Нашата цел е да успеем да направим самозахранващи се наноустройства за медицинско приложение“, казва Ванг.

Коментар