План за по-високи заплати срина акции на ИТ гигант

Тайванската компания Foxconn, един от най-големите производители на ИТ продукти, претърпя сериозни загуби. Акциите на компанията-майка Hon Hai Precision Industry Co. паднаха с близо 12% от началото на седмицата, в резултат на обявения план за увеличение на заплатите.

Foxconn оперира завод в китайската провинция Шенжен, който се прочу с поредицата от самоубийства на работници. За да потуши напрежението, Foxconn реши да вдигне заплатите на персонала с около 100% – увеличението с 30% вече е факт, а през октомври предстои вдигане на заплащането с още 66%.

Пазарът обаче не толерира подобни новини. Акциите на Hon Hai Precision Industry Co. се сринаха с 5,62% в понеделник и с нови 6,38% във вторник. Загубите за компанията се оценяват на 3 милиарда долара – с толкова е намаляла пазарната капитализация на компанията, предаде Асошиейтед Прес.

Явно инвеститорите се съмняват, че Foxconn ще съумее да запази нивата на печалби, след ръста на заплатите. Заводите на тайванския гигант изпълняват поръчки на водещи марки като HP, Apple и Dell.

Коментар