BIOS-ът може скоро да изчезне

До три години BIOS-ът може да изчезне от персоналните компютри. Базовата система за вход/изход ще бъде заменена от фърмуера UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), прогнозира разработчикът на дънни платки Microstar.

Промяната ще започне още в края на тази година, а в следващите три UEFI ще се наложи като масов стандарт, пише tomshardware.com. Първите дънни платки с UEFI зареждане ще използват чипсет Sandy Bridge от Intel и ще намерят приложение във всички сегменти на РС пазара.

Microstar разкри плановете си за UEFI през 2008 година, когато в много дънни платки с чипсет Intel P45 се появи т.нар. Click BIOS. Промяната се налага от съществуващите ограничения на BIOS за поддръжка на по-съвременно оборудване. Така например, за твърдите дискове с капацитет над 2 терабайта стандартният BIOS няма да е достатъчен.

Не всички производители на дънни платки обаче не споделят оптимизма на Microstar. Замяната на BIOS с UEFI ще изисква пренаписване на големи обеми код. Проблемът е, че BIOS и UEFI са написани на различни езици за програмиране – съответно на асемблер и С.

Коментар