ЕС се загрижи сериозно за образованието

Средно около 50% от всички ученици в последните класове от среднообразователния курс на обучение избират професионалното образование и обучение. Независимо от това, този сектор се нуждае от модернизиране, за да стане по-привлекателен и висококачествен вариант, обяви Европейската комисия.

Образованието трябва да предостави на младите хора добри умения, за да могат да си намерят подходящо работно място, а на възрастните — възможност да актуализират уменията си през целия си професионален живот, смята ЕК, лансирайки своята нова идея за бъдещето на професионалното образование и обучение.

Комисията желае да насърчи повече хора да започнат професионално образование, да се подобри качеството на предлаганото обучение и да се улесни смяната на работното място и преместването от една страна в друга. Очаква се министрите на държавите-членки на ЕС да обсъдят и приемат плана през втората половина на тази година.

В приетите от Комисията планове са набелязани няколко възможни начина, за да се даде нов тласък на професионалното образование и обучение. Сред тях са гъвкаво и отворено през всички етапи от живота осигуряване на достъп до обучение и квалификация, насърчаване на мобилността, за да се направи по-лесно придобиването на опит в чужбина или в друг сектор на икономиката, и предоставяне на повече възможности за групи в неравностойно положение.

Коментар