Еко-етикет ще отличава вече и центровете за данни

Агенцията за опазване на околната среда в САЩ пусна дългоочаквания етикет „Energy Star“ за центрове за данни. Това ще даде ход на нова серия от подобрения на центровете и тяхната енергийна ефективност, предаде GreenTech.bg.

Инициативата навярно ще се приеме добре от ИТ мениджърите, които отдавна очакват появата на стандартизирана мярка за енергопотребление. Засега отзивите са “шарени” и може да се очаква разгаряне на дебата как е най-добре да се изчислява ефикасността.

Решението на Агенцията за опазване на околната среда се очакваше от повече от година. Някои проекти за реформи на центрове за данни бяха забавени нарочно в очакване на новия стандарт.

Имайки възможността да се сдобият със сертификат „Energy Star“, сега корпоративните центрове за данни могат да започнат да се конкурират един с друг. Плановете на еко-агенцията предвиждат новият етикет да се дава само на най-елитните центрове за данни във всяка конкретна индустрия.

Агенцията се е погрижила да няма място за хитруване. Всички центрове за данни ще се оценяват от нейни експерти и лицензирани професионалисти.

Преди да започне издаването на сертификатите обаче дискусията за удачността им ще бъде интересна. Според представители на различните фирми, предлагащи услуги на центрове за данни, изчисляването на данните за центровете е истинско предизвикателство. Сега приетата мярка се базира на това каква част от електроенергията отива право към изчислителните машини, т.е. не се разходва за аклиматизация и други „странични“ дейности. Така би трябвало мярката да отчита доколко електроенергията се използва за същинската работа на ЦОД.

Макар че изглежда просто и логично, това не всякога е мярка за ефикасност, настояват експертите. Изобщо не е сигурно, че енергията, която е отишла в изчислителните машини, върши смислена работа. Един сървър може да бъде в състояние на бездействие, да не обработва никакви заявки, но той все пак ще гълта ток, докато е в състояние на готовност за работа – нима това може да се приеме за ефикасно използване на енергията?

В момента в индустрията се работи по създаване на по-целенасочена мярка за енергийната ефективност на ИТ центровете – „DceP“. При нея ще се сравняват погълнатата енергия с обема на свършената работа. Това е обаче е доста сложна формула. Според специалисти, ще са нужни поне няколко години, преди тя да бъде изчистена и да може да влезе в действие. Дотогава зеленият етикет на EPA е „една добра първа стъпка“.

Коментар