Четири български компании в класация за най-добри работодатели

Четири български компании са сред най-добрите работодатели в Централна и Източна Европа, според проучване на Hewitt Associates. Това са представителният офис на АстраЗенека UK Ltd. България, Шел България, Авенди и Макдоналдс България.

"Тези компании доказват, че независимо от индустрията, в която работиш и независимо от икономическите трудности и непредвидимост на ситуацията, ангажираният екип и усилията да го запазиш такъв, се оказват ключови за бизнес резултатите на компанията", коментираха от Hewitt Associates.

Проучването, което обхваща близо 123,000 служители и 2,700 топ мениджъри в региона, показва, че с подобряване състоянието на икономиката компаниите ще бъдат по-уязвими, поради риска от загуба на таланти. Все пак, компаниите най-добри работодатели, с високо ангажирани и мотивирани хора притежават важно конкурентно предимство.

Според тазгодишните резултати, въпреки положителните сигнали за икономиката, топ мениджърите все още са доста предпазливи в прогнозите за бъдещето на компаниите си. 42% от тях очакват съкращения през следващите години и 64% вярват, че ще се наложи да работят с ограничени ресурси и рестрикции в бюджетите. Най-честата причина за безпокойство в организациите е човешкият фактор.

В Централна и Източна Европа не само топ мениджърите са песимисти. Служителите все още не вярват напълно в положителните знаци за оздравяване на икономиката. Като цяло те са дори по-обезпокоени, че ще загубят работата си в сравнение с миналата година. Според техните оценки, с -4% е намаляла стабилността на работното място. Това важи особено за България (-12%), Украйна (-17%) и Унгария (-6%). Този факт обаче не прави служителите по-ангажирани.

Задълбочават се и разликите в действията и подходите на компаниите, продиктувани от различните нива на ангажираност на техните служители. Съществува осезаемо разделение между работодателите. Тези, с висока ангажираност и добри бизнес резултати се справят все по-добре с мотивирането (ангажирането) на служителите си и привличането на топ-таланти, докато останалите се борят за оцеляване.

Класацията в категорията за големи компании за ЦИЕ тази година се оглави от Ceva Logistics Турция. Intel Technology Полша е начело в категорията за средни компании, а Superlit Турция – за малки компании. Списъкът с имената на Най-добрите работодатели на Hewitt съответно в категориите за малки, средни и големи компании е публикуван по-долу.

Проучването също идентифицира някои успешни бизнес практики, които най-добрите работодатели стриктно използват в този период на икономически трудности: по-достъпен топ мениджмънт и по-интензивна комуникация, по-голяма прозрачност, открит диалог със служителите и демонстриране на яснота за бъдещето на бизнеса. Най-добрите работодатели не престават да се вслушват в мнението на своите служители, за да вникнат в тяхната гледна точка, да акцентират върху основните послания и ценности, и да подчертават значението на хората за компанията, заключава проучването.

Коментар