Уеб карта завежда журналист в небитието?

Една от възможните причини за смъртта на Джеймс Ким са съмнителните напътствия, получени от онлайн карти по време на ваканционното пътуване на семейството му в северозападната част на Съединените щати.

На 25 ноември 35-годишният Ким се връщал с колата си от ваканция заедно със съпругата си Кати и двете им дъщери, четиригодишната Пенелопе и седеммесечната Сабине. За да съкрати пътуването, той решил да напусне магистралата и да свърне по един пряк път. Автомобилът затъва в снеговете и семейството се изгубва в дивите планини на Орегон.

В издирването им са включени хеликоптери, сателити, намиращи се по това време над Орегон, местни спасителни екипи и доброволци. Десетдневните им опити да открият семейството остават неуспешни.

Най-после двама експерти по мобилни комуникации успяват да засекат мястото, където е заседнал автомобила, по два сигнала, получени от телефоните на Ким и Кати. Майката и двете деца са открити в сравнително добро състояние.

В четвъртък спасители намират безжизненото тяло на Ким в едно дере. Той тръгнал да търси помощ и извървял леко облечен 13 километра, преди да умре от изтощение и хипотермия.

В публикации в американската преса се предполага, че Ким, който несъмнено е технически специалист, тъй като приживе работеше като редактор за онлайн изданието CNET, никога нямаше да направи фаталната отбивка от магистралата, ако не беше използвал Интернет за указания за маршрута. 

Шофьорите са съветвани да не преминават през прохода Грантс Пас през зимата, посочва Асошиейтед Прес. Семейство Ким обаче е предпочело точно този маршрут. Според властите, семейството може би се е доверило на Интернет карта на региона, без да се съобрази с метеорологичните условия. Въпреки снежните преспи и тясната пътна лента, този път се предлага като предпочитан маршрут на някои сайтове и софтуер за навигация, интегриран в бордните компютри на нови коли.

Указания за преминаване по маршрута на семейство Ким предлагат онлайн различни услуги. Но докато някои препоръчват да се използва магистралата, други дават като алтернатива по-къси пътища, които са опасни през зимата.

Все обаче още не е изяснено защо семейство Ким са избрали рискования маршрут, дали са ползвали Интернет карти и какви точно.

по темата: „Уеб карта завежда журналист в небитието?”

добавете коментар...

  1. zoro

    Ами много просто бе – вижте какво е броузил по това време. Или още по-просто – питайте жена му!

Коментар