OSI търси нов модел на работа

Инициативата за отворен код (Open Source Initiative – OSI) подготвя нов пакет от документи, които да регламентират дейността й. Саймън Фипс, един от ръководителите на организацията, посочва в своя блог, че обновяването на методите на управление е неизбежно, тъй като сега действащите правила не осигуряват възможност за по-нататъшно развитие.

Фипс формира работна група, която ще изготви новия документ за дейността на организацията. OSI ще продължи да съблюдава правилата за лицензиране на свободен софтуер, които обаче подлежат на доработка, така че да са в крак със съвременните отворени системи за разпределени изчисления (Open Cloud Computing).

Организацията ще се стреми да подобри работата си по пропагандиране на свободния софтуер. Освен това, OSI ще засили взаимодействието  си с компании като Microsoft, IBM, Google, Oracle и SAP и ще се опита да играе по-голяма роля при внедряване на отворен софтуер в правителствени и комерсиални организации.

Саймън Фипс очаква в разработката да се включат талантливи, информирани хора, които не са безразлични към съдбата на отворения софтуер. Всички заинтересовани могат да се обръщат непосредствено към Фипс по електронна поща (webmink@opensource.org) или да се свържат с управляващия орган на OSI.

Коментар