Излезе подобрен език за GPU изчисления

Групата Khronos пусна обновление на отворения език за кросплатформени паралелни изчисления OpenCL. Версия 1.1 определя приложен програмен интерфейс (API) и разширения на езика С за паралелно програмиране, което използва GPU видеокарти.

Новата спецификация осигурява увеличена производителност и повече функции и е обратно съвместима с предходната версия. Работата на OpenCL 1.1 е отнела половин година, като в проекта са участвали над 30 компании, сред които IBM, Nvidia, AMD, Apple, ARM, Electronic Arts, Qualcomm, Nokia, Texas Instruments, Toshiba, Intel и националната лаборатория Лос Аламос.

OpenCL 1.1 въвежда нов тип данни, вкл. трикомпонентни вектори и допълнителни графични формати. Възможна е обработка на команди и буфери от няколко хоста и на няколко устройства едновременно.

Разширено е използването на събития за управление на потока на изпълнение на командите. Допълнително са вградени функции на C като целочислен "clamp", "shuffle" и др.

Във версия 1.1 е подобрено взаимодействието с OpenGL чрез ефективно взаимно използване на изображения и буфери и свързване на събития от OpenCL и OpenGL.

Коментар