Вирус проникна и във фотоапаратите

Засечен е един от първите случаи на заразен с вирус фотоапарат. Около 1,7 милиона устройства на Olympus са били продадени със зловредна програма във флаш паметта с формат XD.

Вирусът не е опасен за самия фотоапарат, но може да причини щети на компютър, ако бъде прехвърлен в него през USB. Зловредният код е открит от Sophos в модела Olympus Stylus Tough 6010.

Olympus признава за инцидента и поднася извинения на потенциалните жертви на вируса. Компанията изтегли от търговската мрежа в Япония цялата партида заразени фотоапарати.

Потребителите на марката могат да проверят със специална за целта услуга дали техният фотоапарат е инфектиран, като е достатъчно да въведат серийния номер на устройството.

И други електронни джаджи бяха нееднократно заразявани с вируси. Наскоро зловреден код попадна в картите памет за смартфони Samsung Wave, продавани в Германия. Вирус се появи и в диска с програми за зарядното устройство Energizer.

Инфектирани бяха също навигатори TomTom, видео плейъри Apple Video iPod и флаш памети, раздавани от IBM на конференция по кибер сигурност.

Коментар