Чиста енергия е новата страст на Бил Гейтс

След оттегляне от текуща работа в Microsoft Бил Гейтс не спира да се занимава с иновации и инвестиции в нови технологии, а най-новата му страст е чистата енергия. Екс-шефът е убеден в огромното значение на новите, чисти източници на енергия, които да спасят планетата от промените в климата, предава GreenTech.bg.

Наскоро Гейтс и други американски бизнес лидери формираха група, която препоръчва конкретни стъпки за нов национален ангажимент към иновациите в областта на енергийните технологии.

От всички глобални предизвикателства, пред които сме изправени днес, разработването на източници на евтина, чиста енергия е особено важно. То може да направи много за намаляване на бедността и изграждане на стабилност в света, в най-бедните страни, казва Бил Гейтс в блога си „The Gates Notes“.

“И целият свят ще извлече редица ползи, ако бихме могли да намерим икономически обоснована алтернативи на горивата, произвеждащи високо съдържание на въглероден двуокис, които в противен случай ще продължат да превръщат света във все по-горещо място. Това може да има всякакви катастрофални последици, като повишаване на морското равнище и странни метеорологични условия. Зачестяващите суши и наводнения могат да доведат до лоша реколта и глад в по-бедните части на света”, допълва той.

Според Гейтс, Съединените щати могат и трябва да проправят пътя за намиране на нови енергийни решения. В блога си той казва, че е оптимист относно възможностите на страната за иновации по пътя към по-добро бъдеще.

“Но ние трябва да не спираме. Разработването на нови начини за генериране на достатъчно чиста, надеждна, с ниски разходи енергия може да отнеме 10 или 20 години, а след това ще отнеме още време да се изгради една нова енергийна инфраструктура”, казва Гейтс.

Стремежът към ускоряване на този процес е причината, поради която Гейтс се е присъединил в Американския съвет за енергийни иновации. Освен него групата от бизнес лидери включва Джеф Иммелт от GE, Урсула Бърнс от Xerox, Джон Доер от Kleiner Perkins, Чад Холидей от Bank of America, Тим Солсо от Cummins, бившия изпълнителен директор на Lockheed Martin Норман Августин. Съветът излезе с препоръки за политически инициативи в САЩ, които биха могли да им помогнат наистина да направят „летящ старт“ в процеса на откриване и комерсиализиране на нови енергийни технологии.

“Бихме искали да видим, че САЩ се отнася сериозно към иновациите, като инвестираме 16 милиарда щатски долара годишно в научно-изследователска дейност в сферата на чистата енергия. Препоръчваме създаването на центрове за върхови постижения със силни познания в определени области на енергията, подобни на Центъра за академични изследвания, създаден по модела на DARPA – агенцията, която ни даде много невероятни открития като компютърните мрежи и хипертекста”, посочват от съвета.

Коментар