Наши певци и водещи правиха тест по правопис

Кое е общото между любимите български изпълнители Маги Джанаварова, Deep Zone Project и Йоана, популярните лица от „По света и у нас” Добрина Чешмеджиева, Спас Кьосев и Надя Обретенова, както и обичаните водещи на БГ Радио от сутрешния блок „Стартер”, Лора от „Без калории” и Гери от „На път за вкъщи”? Всички те станаха част от „Звезден клас” в подкрепа на инициативата за съхраняване на българския език „Бъди грамотен” на образователния портал Академика БГ и М-Тел.

Известните лица от българската поп музика, ТВ и радио водещи, се включиха в маратона по правопис на открито днес, организиран от телекома и образователния портал. Те направиха тестовете в импровизирана класна стая до езерото „Ариана” пред погледите на малки и големи столичани и гости на София. Началото на контролното по грамотност за „Звездния клас” обяви Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образованието към Столичния общински съвет и така подкрепи кампанията „Бъди грамотен”.

Всички желаещи да проверят до каква степен владеят родния си език можеха да направят това между 10 и 18 часа на три места в столицата – входа на Борисовата градина откъм Орлов мост, централния вход на Южния парк и пред НДК.

Тестовете се проверяваха на място и участниците веднага разбираха как са се справили. Отличниците, които се представиха без нито една грешка, получиха поощрителни награди от организаторите.

М-Тел подкрепя „Бъди грамотен” като част от социалните си инициативи. Техен акцент през 2010 г. са образованието, грамотността и съхраняването на родния език.

Над 4000 ученици от цяла България се включиха в „Бъди грамотен” от старта на инициативата. Целта на кампанията е да поощри доброто владеене на българския език чрез интерактивни тестове по правопис. Към момента са проведени 36 състезания, като над 800 деца с отлични резултати бяха наградени от М-Тел.

Инициативата прехвърли и границите на България – по време на Шестата световна среща на българските медии във Виена „Бъди грамотен” провери грамотността на децата от българско-австрийското училище за занимания в свободното време „Св. св. Кирил и Методий”. От 69 ученици, участвали в състезанието, 11 попълниха теста безупречно, а 15 допуснаха едва две грешки. Над 50 представители на български медии, които работят в различни страни по света, станаха посланици на инициативата и получиха от М-Тел комплекти с тестове по грамотност за различни възрастови групи, за да ги предадат на българските училища в съответните държави.

Коментар