В Москва ще плащат за метрото с телефон

Пътуващите в московското метро скоро ще могат да плащат с мобилните си телефони, вместо да си купуват билети или карти. Новата услуга беше представена от оператора “Мобилни ТелеСистеми” (МТС) и Московския метрополитен по време на Петербургския икономически форум.

За да си платят пътуването, потребителите трябва да приближат своя телефон към турникета на разстояние 10 см, след което с помощта на технология NFC електронният билет се зарежда безжично в паметта на апарата.

От новата услуга могат да се възползват абонати на МТС, които имат специална NFC антена за своите телефони.

По план услугата трябва да стартира през четвъртото тримесечие на годината. Икономически изгоди за клиентите няма да има, акцентът е върху удобството.

Още преди три години Nokia и Visa тестваха подобна услуга в московското метро. Плащането ставаше с помощта на специално приложение в телефона и кредитна карта и можеше да се извършва само с NFC-съвместими апарати Nokia 6131.

В проекта на МТС плащането за билет се начислява към сметката на абоната при мобилния оператор, т.е. не е необходима банкова сметка. Освен това, всеки телефон може да бъде пригоден за използване с новата услуга, като се добави NFC антена.

Коментар