Услуги и консумативи дават шанс на ИТ бизнеса

Разнопосочни сигнали излъчва технологичният бизнес в България. От една страна, той е извън Топ 10 по приходи и има лош имидж от проблемни обществени ИС – това е видимата част.

От друга страна обаче – това, което не се вижда, е, че ИТ бизнесът е в Топ 3 по приходи на зает и също в Топ 3 по платени данъци на зает, с 2% дял от приходите в консолидарания бюджет, сочи анализ на агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Данните бяха изнесени на семинар за дилъри, организиран от дистрибутора АСБИС в курорта Златни пясъци.

Спадът в хардуерния сегмент продължава вече 6 поредни тримесечия, обяви управляващият съдружник на CBN – Людмил Стойчев. Наблюдава се и срив в аутсорсинг поръчките за софтуер, стопирани са големите ИТ проекти в държавата.

В резултат на всичко това, технологични компании затварят бизнеса са. Вече са освободени неколкостотин служители в сектора, вкл. и в офисите на мултинационалните ИТ фирми. Сменя се и мениджмънтът, намаляват заплатите, спират бонусите, сочи безпощадният анализ на CBN.

Спадът в доставките на хардуер през 2009 спрямо 2008 г. е невиждан от старта на бизнеса преди 18 години досега, обяви Людмил Стойчев. Същевременно, високите обеми за поръчки от световните ИТ компании са несъобразени с пазара в страната, а кредитният ресурс се оскъпява.

Маржовете са намалели до критични за оцеляване нива, намалява и заплащането на служителите, за първи път се наблюдават съкращения на работни места в сектора.

В дилърския сегмент оперират под 600 компании, които осигуряват между 7 и 9 хиляди работни места. Общите продажби възлизат на около 1 млрд. лв., сочи анкета на CBN сред дилърите.

При хардуера дилърите очакват символичен ръст от 1% през 2010-та, но резултатите дотук сочат друго. Докато софтуерният сегмент се очаква да застине на нивото от миналата година. ИТ фирмите могат да извлекат полза от услугите, където изследването на CBN прогнозира ръст от 11%, както и от бизнеса с консумативи, който се очаква да дръпне с 8%.

Коментар