Сянката на бедността надвисва над ЕС

Всеки шести европеец заявява, че се сблъсква неизменно със затруднения при плащането на сметките си и трима от четирима  смятат, че бедността се е увеличила в държавата им през изминалата година. Това са основните резултати от ново изследване на Евробарометър за социалните последици от кризата, които бяха представени от Комисията на ЕС.

Резултатите от това извършено през май 2010 г. изследване идват в момент, в който половината от Европейската година на борбата с бедността е изминала, и след като на 17 юни лидерите на ЕС си поставиха за цел да направят необходимото двайсет милиона европейци да излязат от положението на бедност и социално изключване през следващото десетилетие.

„Резултатите от изследването потвърждават, че бедността е основно предизвикателство в ЕС и че сегашната икономическа и финансова криза допълнително усложнява положението. Кризата се усеща и днес значителна част от европейците са изправени пред финансови затруднения“, каза Ласло Андор, европейски комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване.  

Като цяло гражданите на ЕС смятат, че бедността се е увеличила през годината преди изследването, като това се отнася за всички нива: 60% са на мнение, че тя е отбелязала ръст в региона им, 75% – в държавата им, а 60% – в ЕС като цяло.

Кризата и призивите за икономии се проявяват в усещането на хората за бедност. Начело са гърците, при които 85% от респодентите считат, че бедността се е увеличила в държавата им. 83% от французите, 82% от българите, 77% от румънците и 75% от италианците също споделят това виждане за собствената си държава.

Докато в някои страни хората очакват още трудности – в Румъния и Гърция 70% мислят, че финансовото положение на домакинството им ще се влоши, в други държави усещането за бедност е отбелязало подобрение. Например, само 23% от латвийците очакват финансовото положение на домакинството им да се влоши (спрямо 65% през юли 2009 г.), 32% от литовците (спрямо 58% през юли 2009 г.) и 20% от унгарците (спрямо 48% през юли 2009 г.).

Сега респондентите в Латвия, Полша, Обединеното кралство, Белгия и Финландия, които смятат, че няма да намерят реализация, ако загубят настоящата си работа, са по-малобройни.

Всеки шести европеец заявява, че през изминалата година домакинството му не е имало поне веднъж пари да си плати обичайните сметки, да си купи храна или други стоки за потребление, а 20% – че са имали трудности с плащането на сметките на домакинството и задълженията по кредити към момента на провеждане на изследването (май 2010 г.).

15% са в постоянни затруднения, 3% са закъснели с плащането на някои сметки и задължения по кредити, а 2% са имали наистина сериозни финансови затруднения и са закъснели с погасяването на много от паричните си задължения.

Около 30% от гражданите считат, че им е все по-трудно да се справят със здравните си разходи.

Също около 30% от европейците заявяват, че са били изправени пред по-големи трудности при посрещане на разходите за здраве, детски или дългосрочни грижи за самите тях или за техни близки през изминалите шест месеца: 11% са на мнение, че им е станало „много по-трудно“, а 18% считат, че са били изправени „пред малко по-големи трудности“.

През март 2010 г. 18% от работещите респонденти не са били много сигурни или въобще не са били сигурни, че ще могат да запазят работата си през следващите 12 месеца, а 49% са смятали, че е доста или съвсем невъзможно да намерят нова работа през следващите шест месеца, в случай че загубят работата си.

Накрая, по отношение на бъдещите доходи 73% от гражданите на ЕС или определено очакват по-ниска пенсия, или са на мнение, че ще трябва да отложат пенсионирането си, или че ще трябва да спестяват повече за времето, когато вече няма да работят.

Същевременно 20% са много притеснени, че доходите им на старини ще бъдат недостатъчни, за да водят достоен живот, а 34% определено са обезпокоени от такава перспектива.

В 17 държави-членки мнозинството от респондентите са или много, или доста притеснени, че техните доходи по време на старините им няма да са адекватни, за да им дадат възможност да водят достоен живот.

Коментар