AMD пуска сървърна платформа за “облака”

AMD пусна на пазара първата, по думите на компанията, сървърна платформа, проектирана изцяло за специфичните изисквания на облачните хиперскалируеми центрове за данни. Процесорът Opteron 4000 се отличава с най-ниското потребление на енергия на ядро, заявиха в телефонна пресконференция представителите на AMD.

Достъпни са 4- и 6-ядрени варианти на процесора, с консумация по-ниска от 6 вата на ядро, което е намаление с до 24%, в сравнение с предишното поколение сървъри. Консумацията на новия 6-ядрен чип 4164EE е 133 вата при пълно натоварване и 63 вата в режим на изчакване, докато старият 2419EE, изпълнен по същата процесорна технология, консумира съответно 171 вата и 83 вата.

Икономията на енергия е постигната чрез комбинация от допълнително енергийно състояние C1E, технология "Cool Speed", по-нисковолтови DIMMs (1,35 волта) и функция за управление на енергията (Advanced Platform Management Link).

Производителите на сървъри на база Opteron 4100 могат да използват по-малки радиатори, захранвания и вентилатори, както и нисковолтова памет за допълнително подобрение на енергийната ефективност. Всичко това позволява изграждане на инфраструктури с два пъти повече сървъри със същата обща консумация, както платформите от предишното поколение, подчертаха от AMD.

Чиповете Opteron 4000 са предназначени за вграждане в едно- и двупроцесорни сървърни системи за нуждите на малкия и среден бизнес. Платформата е достъпна и за високия клас вградени системи като сървъри за телекомуникации, сторидж и цифров подпис.

AMD наблегна и на ценовата ефективност на Opteron 4000. Досега клиентите е трябвало да избират между скъпи сървърни решения от висок клас за своите облачни среди или ниско-енергийни клиентско-базирани решения, които обаче не предлагат достатъчна производителност и функционалност. Opteron 4000  е безкомпромисен процесор от сървърен клас с пълен набор от функции, като осигурява висока енергийна ефективност и същевременно е ценово ефективен.

Новата платформа е съвместима по чипсети и цокли с 8- и 12-ядрената серия Opteron 6000. Очакваните следващата година чипове с технология "Bulldozer" ще могат да заместят директно Opteron 4000.

От днес на пазара излизат Opteron 4000 системи от компютърни производители като Acer Group, Dell, SGI, Supermicro, ZT Systems и други партньори на AMD.

Коментар